Luigi  Boccherini 

( 1743 – 1805)

 

Quartetto primo

Si bémol majeur/B flat major

Quartetto quarto

La majeur/A major

 

Quartetto secondo

Sol mineur/G minor

 

Quartetto quinto

Fa majeur/F major

 

Quartetto terzo

Mi bémol majeur /E flat major

 

Quartetto sesto

Fa mineur/F minor

Het culturele leven van de Saksische landhoofdstad Dresden bereikte, ook muzikaal, een glans die kon wedijveren met die van het keizerlijk hof te Wenen.

In de tweede helft van de 18de eeuw treffen we aan het hof van Friedrich August II te Dresden prinses Amalia, een adellijke dilettante met een uitzonderlijke begaafdheid. Haar leraar, de componist Joseph SCHUSTER legde voor haar een unieke verzameling aan van werken voor twee klavecimbels.

Gelukkig zijn deze partituren niet vernietigd bij de totale verwoesting van Dresden in Januari 1945. Ze werden tijdig opgeslagen in onderaardse bunkers en bleven vrijwel intact.

In de twee "Sonate a due Cembali" van Grétry worden thema's verwerkt uit zijn opera "L'amitié à l'épreuve" uit 1770. Schuster moest aan het notenbeeld van deze twee mooie sonates weinig veranderen om ze voor twee klavecimbels aan te passen.

De "Quartetti" van Boccherini zijn van oorsprong strijkkwartetten. Ze bestaan elk uit twee delen: een schema dat in het derde kwart van de 18de eeuw nog vaker voorkwam. Binnen dit enge kader slaagt Boccherini erin een bewonderenswaardige variëteit aan ideeën ten toon te spreiden.

  

André - Modeste   Grétry

(1741 – 1813) 

Sonata prima

(Si bémol majeur/Bflat major)

 

Sonata seconda

(La majeur/A major)

Terug naar de discografie